Οι φυτικές στερόλες στη διατροφή μας!

Οι στερόλες και οι στανόλες είναι τα φυτικά ισοδύναμα της χοληστερόλης και βρίσκονται φυσικά σε ένα ευρύ φάσμα φυτικών τροφών σε πολύ μικρές ποσότητες. Όταν καταναλώνονται καθημερινά σε επαρκείς ποσότητες, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης (κακή), ακόμα και τον τριγλυκεριδίων.

Πηγές

Οι βασικές διαιτητικές πηγές των φυτικών στερολών είναι κάποια λαχανικά (ντομάτα, αγκινάρα), φρούτα (μήλο, μπανάνα, κεράσια, σύκο, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ), τα όσπρια, οι ξηροί καρποί (φιστίκια, κάσιους, ηλιόσποροι), το αβοκάντο και η σόγια. Άλλα εμπλουτισμένα τρόφιμα που τις περιέχουν είναι οι μαργαρίνες, τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, ρόφημα γιαουρτιού) και τα δημητριακά.
Ωστόσο, η συγκέντρωση των φυτικών στερολών στα φυσικά τρόφιμα είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόσληψη των συνιστώμενων ποσοτήτων (2-3 γραμμάρια) μόνο από αυτά. Όπως και να έχει, η ευεργετική επίδρασή τους περιορίζεται μόνο στη χρονική περίοδο που καταναλώνονται.

Επίδραση στη υγεία και μείωση της χοληστερίνης

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει πως η ενσωμάτωση εμπλουτισμένων τροφίμων με φυτικές στερόλες και στανόλες στο καθημερινό διαιτολόγιο, μπορεί να ενισχύσει τη μείωση της ολικής και LDL χοληστερόλης. To αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο ότι οι φυτοστερόλες έχουν την ιδιότητα να ανταγωνίζονται τη χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι την απορρόφηση της.

Παρόλα αυτά, η μακροχρόνια επίδρασή τους στα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι αμφισβητήσιμη. Αυτό γιατί η πρόσληψή τους σε μεγάλες ποσότητες φαίνεται να προκαλεί τη συσσώρευση τους στο αίμα και τους ιστούς, με πιθανές αρνητικές επιδράσεις στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Συμπερασματικά, οι φυτικές στερόλες και στανόλες σε δόσεις 2-3 g ημερησίως, μειώνουν αποτελεσματικά την ολική και LDL χοληστερόλη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι μπορούν να οδηγήσουν σε πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *